Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(Download) "Orden och evigheten" by Ola Wikander # Book PDF Kindle ePub Free

Orden och evigheten

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Orden och evigheten
  • Author : Ola Wikander
  • Release Date : January 28, 2010
  • Genre: Foreign Languages,Books,Reference,
  • Pages : * pages
  • Size : 1136 KB

Description

En bok om högt och lÄgt

Orden och evigheten Àr en samling mycket personliga och inbördes olika essÀer, dÀr de gemensamma nÀmnarna Àr sprÄk-religion-humaniora och dessas Äterspeglingar och korsningar i vÀrlden.

Kunskaper i klassiska sprĂ„k och överhuvudtaget klassisk humaniora kan bidra till att skapa förstĂ„else för företeelser omkring oss idag. Vare sig vi vill eller inte lever vi i en stĂ€ndig kulturell och ideologisk dialog med dem som kommit före oss, och man kan se spĂ„ren av detta inte bara hos högtravande författare utan i kulturella uttryck som verkligen brukar ses som low brow – som dataspel, serier och vanliga biofilmer. Att det religiösa bildat och bildar en mycket central del av mĂ€nniskors livsförstĂ„else mĂ€rks direkt om man umgĂ„s med forna tiders skrivna minnesmĂ€rken. SprĂ„ken blir en nyckel till de religiösa och filosofiska tankarna, och dessa har ofta i sin tur sĂ„ helt invĂ€vt sig i sprĂ„kens begreppsvĂ€rld att det Ă€r svĂ„rt att tĂ€nka sig dem Ă„tskilda.

Kunnigt och med smittande entusiasm berÀttar Ola Wikander bland annat om latinet som en modern stÀmningsskapare, om författaren Lukianos sciencefictionverk frÄn första Ärhundradet e.Kr., om Mel Gibson och arameiskan i filmen the Passion of the Christ, och reder ut frÄgor som hur Nefertiti egentligen uttalade sitt namn, eller om svenskan Àr dömd att vara ett sprÄk enbart för diskbÀnksrealism. NÄgra av texterna Àr undervisande i stilen, andra filosoferande. NÄgra Àr ytterst allvarliga, andra inte alls. UngefÀr hÀlften av texterna har tidigare varit publicerade i olika tidskrifter i (bland annat i SprÄktidningen, Kontur, Axess och Minaret), men mÄnga av dessa Àr omarbetade och utvidgade.


Free Download "Orden och evigheten" PDF ePub Kindle